Letni buraczkowy chłodnik i kurczak na w sosie paprykowo mangowym

Minęły już 4 lata istnienia Zdrowiej z SCD :) Tak, dokładnie 16 czerwca 2013 roku powstał pierwszy wpis na tej stronie :) To już ponad 4 lata od momentu kiedy zaczęłam myśleć: a może tak by zacząć o tym wszystkim pisać? Może komuś też to pomoże? Może ta informacja ma szanse dotrzeć do większej liczby ludzi w Polsce, jeśli zacznę pisać o tym bloga? Nie wiem czy wpadłabym na ten pomysł, gdyby nie przyjaciółka, która sama jest blogerką i namówiła mnie do stworzenia Zdrowiej z SCD. Moja misja sprawdziła się w wielu, wielu przypadkach. To jest tak bardzo budujące, że gdy dostaję taki piękny mail czy komentarz, to łzy same napływają do oczu i mówię wtedy do męża: zobacz, kolejna osoba znalazła bloga i doszła do remisji, to wspaniałe!

Dlatego zamieszczam tu dzisiaj takie podziękowania dla tych, którzy jeszcze się wahają, którzy piszą do mnie i zadają to podstawowe pytanie: czy mi dieta SCD pomoże? Jak nie zaczniesz to się nie dowiesz. Nie obiecuję, że ozdrowiejesz w kilka dni, że symptomy choroby miną szybko, że wszystko wróci do normy w błyskawicznym tempie. Wiem jedno, to co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i wiem, że Twoje ciało ci za to podziękuje. Zmiana odżywiania organizmu jest pierwszym krokiem do poprawy zdrowia po diagnozie choroby autoimmunologicznej. Dieta SCD została stworzona specjalnie z myślą o leczeniu jelit. Zacznij od wiedzy, wprowadź ją w życie, obserwuj siebie, słuchaj swojego organizmu, wypoczywaj porządnie, śpij głęboko, odżywiaj się odpowiednio.

Dziękuję za wszystkie maile i podziękowania. To one sprawiają, że dziś mam ochotę usiąść przed komputerem i mimo innych obowiązków czy przyjemności, siedzę i piszę tego posta. Życzę wszystkim zdrowia, spokoju, wytrwałości i cierpliwości, wiary że będzie dobrze :)

Mail od Łukasza: Cześć, :)  Piszę, bo po prostu chciałem podziękować w imieniu swoim jak i pewnie wielu innych osób, którym przywracasz nadzieje do walki z chorobą. Zdiagnozowano u mnie WZJG dwa miesiące temu. Nie jestem fanem leków, więc od razu zacząłem szukać w Internecie informacji na temat alternatywnych sposobów leczenia. I tak trafiłem na zdrowiej zscd. Zacząłem drążyć temat i postanowiłem spróbować. Regularnie czytałem Twojego bloga i stosowałem się do zaleceń SCD. Kupiłem wolnowar i jogurownice. Już od pierwszych dni nastąpiła u mnie diametralna poprawa, więc brnąłem w to dalej ;) I tak, po dwóch miesiącach diety, nie dość, że objawy choroby ustąpiły, to i czuje się lepiej. Za dietą poszły zmiana stylu życia – orzechy piorące zamiast proszku, chemia domowa zastąpiona octem i sodą itp. Sama dieta jest wymagająca i intrygująca zarazem: Zakochałem się w chedarze i jogurcie SCD, a desernik na jego bazie jest po prostu obłędny. I wiem, że jeszcze długa droga do wyleczenia ale nie poddaje się i z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy na blogu. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie! :) Łukasz

Komentarz od Beaty: Witam Madziu ciszę się że znowu piszesz bloga i raczysz nas twoimi przepisami. Ja natrafiłam na twego bloga rok temu i zaraz rozpoczęłam dietę scd muszę przyznać że początki są trudne ta zmiana odżywiania to po prostu kosmos.Ale cały czas myślałam że tobie się udało to mi też musi. Chorowałam na CU prawie 15 lat a teraz po roku diety czuję się bardzo dobrze moje obiawy minęły tak po 8 miesięcah diety bo jak zaczęłam dietę miałam objawy choroby brałam mnóstwo tabletek i tak myślałam że jak mi 15 lat nie pomogły te wszystkie tablet to warto spróbować coś innego i tak znalazłam twjego bloga i zaczęłam dietę scd jestem tobie Madziu wdzięczna za twjego bloga bo po angielsku nie umiem a ty jesteś moim ratunkiem na zdrwie.Piszę to dla wszystkich ludzi którzy chcą być zdrowi że ta dieta naprawdę działa tyko trzeba cierpliwie i konsekwentnie wszystkiego przestrzegać tak jak jest to napisane na twoim blogu.Dziękuję Madziu ci jeszcze raz za tego bloga tylko tak dalej :-) Pozdrawiam Beata

Zupełnie nie wiem czemu dopiero teraz ten bardzo polski i prosty przepis pojawia się na moim blogu. Z pewnością chociaż raz w życiu próbowaliście chłodnika z buraczków. Będzie idealny szczególnie w ciepłe dni i teraz kiedy botwinka, koperek czy rzodkiewki są dostępne w warzywniaku. Chłodnik ten ma dodatkową zaletę w przypadku naszej diety, bo używamy do niego jogurtu SCD. Czyli nie tylko mamy pyszny posiłek na stole, ale i odżywiamy organizm w najważniejsze dla nas: dobre bakterie!

CHŁODNIK BURACZKOWY Z JOGURTEM SCD, składniki: pęczek 5-6 buraczków wraz z botwinką, woda, pęczek rzodkiewek, ogórek zielony, szczypiorek, koperek, sól, pieprz, 1 szklanka jogurtu SCD, sok z cytryny.

Chłodnik z buraczków

Chłodnik z buraczków

Buraki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Botwinkę posiekaj. Przełóż do garnka i zalej wodą, gotuj do miękkości, około 20min. Dobrze wystudź zupę, dodaj sok z cytryny, posól i popieprz do smaku. Przed podaniem wymieszaj z jogurtem SCD z posiekaną rzodkiewką, startym ogórkiem, koperkiem, szczypiorkiem. Jak bardzo buraczkowy albo jogurtowy będzie chłodnik zależy od ciebie. Ja lubię bardziej nasycony warzywami, mocno różowy. Pamiętam jak w Polsce próbowałam chłodników latem w restauracjach, niektóre były bardzo gęste od jogurtu i lekko tylko różowe. Jeśli nie tolerujesz dobrze surowego ogórka czy rzodkiewek, taki chłodnik pełen buraczków tylko z jogurtem i koperkiem będzie równie pyszny :) Dodatkowo możesz dodać gotowane jajo, które sprawi, że zupa będzie bardziej odżywcza. Pamiętaj, żeby nie mieszać gorącej zupy z jogurtem SCD, wtedy uśmiercisz bakterie z jogurtu.

Drugi przepis, którym postanowiłam się dzisiaj podzielić, jest moim ostatnim odkryciem ;) Uwielbiam przyrządzać obiad w wolnowarze, tej wygody nie da się z niczym porównać. Wrzucam składniki do ceramicznej misy, mieszam, nastawiam czas, temperaturę i mogę wyjść z domu. Po powrocie mam gotowy obiad, no czasem przygotuję jeszcze jakieś świeże warzywa ;)

UDKA KURCZAKA W SOSIE PAPRYKOWO MANGOWYM, składniki: 8 udek z kurczaka, 1 duża cebula, 3 czerwone papryki, słoik 350ml sosu z mango lub zmiksowany miąższ z 3 owoców mango, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, płaska łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, olej kokosowy lub ghee.

Kurczak w sosie paprykowo mangowym

Kurczak w sosie paprykowo mangowym

Jeśli gotujesz danie w wolnowarze, włóż kurczaka, obsyp go przyprawami i natrzyj przeciśniętym czosnkiem. Dodaj posiekaną i podsmażoną cebulkę, pokrojoną w paski paprykę i marchew. Wszystko wymieszaj z sosem mangowym (przepis). Dla chętnych: ostra papryka lub chilli nadadzą wyrazistość smaku. Nastaw wolnowar na „low” na 7-8 godzin lub na 4 godziny na „high”. To danie możesz także udusić w tradycyjnym garnku. Najpierw podsmaż udka na oleju kokosowym lub ghee, przełóż do garnka i dodaj resztę. W razie konieczności podlej odrobiną wody w obu metodach gotowania. Gotuj do miękkości.

Wiem, że owoce mango może nie są łatwo dostępne (szukajcie też mrożonego), ale to danie jest tak pyszne, że warte zachodu. Myślę, że można by było też spróbować użyć miąższu z dojrzałych brzoskwini :) Mojego kurczaka serwowałam z ryżem kalafiorowym i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

Informacje o Magdalena

Magdalena, lat 37, mieszka w tropikalnej północno-wschodniej Australii, znak zodiaku Byk, uparta ale czasem ustępliwa, kocha gotować, a może bardziej kocha dobrze zjeść! Szczęśliwa u boku kochającego i wspierającego męża. W 2009r w Polsce zdiagnozowana choroba WZJG od tamtej pory dużo się zmieniło... kontakt: zdrowiejzscd@gmail.com
Ten wpis został opublikowany w kategorii Drób, Jogurt SCD, PRZEPISY, Wegetariańskie i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Letni buraczkowy chłodnik i kurczak na w sosie paprykowo mangowym

  1. ~Agnieszka pisze:

    Dzień dobry Magdaleno,
    czytam Twojego bloga ze względu na chorobę męża. On trzyma się na razie wskazań lekarzy w Polsce (białe pieczywo, pszenne bułeczki, bez mleka, delikatne jedzenie). Ja jakoś nie bardzo wierzę w uzdrawiającą moc białej mąki.
    Czy jest jakaś opcja zrobienia makaronu z dozwolonej mąki (migdałowej?). Muszę zgłębić sprawę pieczywa i makaronu, bo bez tego nie mam szansy przekonać męża do diety SCD.
    wielkie dzięki za Twojego bloga :)

    • Magdalena pisze:

      Witaj Agnieszka,
      W SCD mozesz zrobic makaron z cukinii – spiralki ( przepis na blogu) lub kupic dynie makaronowa i uzyskac z niej makaron.
      Po ok 2 latach diety mozesz sprobowac przepisow na makaron z dodatkami mak skrobiowych czy maki gryczanej itp.
      Jesli maz sam sie nie zdecyduje to go nie zmuszaj, efekt moze byc odwrotny. Do takich zmian trzeba sie przygotowac, zrozumiec dlaczego i przede wszystkim chciec.
      Na bulkach i makaronie niestety sie nie wyleczy…
      Zycze powodzenia i pozdrawiam.

  2. ~Ela pisze:

    Witaj Magdo, czy ta dieta leczy również żołądek? Mam problem i z jelitami i żołądkiem. Gastroskopia wykazała już dwukrotnie zapalenie błony śluzowej żołądka. Kolonoskopia niestety tylko do połowy poprzecznicy się udała, dalej lekarz nie mógł zajrzeć. Do tego miejsca jelita bez zmian. Moje główne objawy jelitowe to: ból przy ucisku z prawej strony i wokół pępka, zaparcia i gazy (choć zmiana diety na cieple posiłki, gotowane warzywa i owoce i całkowite odstawienie nabiału właściwie wyeliminowała problem zaparć i wzdęć). Natomiast ciągle mam problem z żołądkiem. Piecze mnie po zjedzeniu prawie wszystkiego. Lekarz rodzinny zaproponował przeleczenie tinidazolem na lamblie. Ja już nie chce żadnych antybiotyków (brałam ich dużo bo chorowałam na boreliozę, a lamblie ze 3 razy przeleczałam metronidazolem). Czy masz jakies doświadczenia w tym jak ta dieta wpływa na żołądek?

    • Magdalena pisze:

      Witaj Elu, nie wiem czy scd pomoze przy zapaleniu zoladka. Ja bym sie wybrala do naturopaty i szukala przyczyny schorzenia. I zbadala czy masz odpowiednie zakwaszenie, enzymy trawienne itd. Pozdrawiam serdecznie

  3. ~Kamil pisze:

    Witam :)
    Mam do Pani takie pytanie od maja mam stwierdzony Wzjg zażywam cały czas leki przepisane przez mojego gastrolog szukając alternatywy (pomocy) natknąłem się na Pani stronę rosół ugotowany śniadanie zjedzone i teraz pytanie czy odstawić steryd i asamax? Czy wdrożyć i trzymać się diety plus jedzenie leków?

    • Magdalena pisze:

      Witaj Kamil, nie moge Ci powiedziec czy powinienes odstawic leki czy nie. Autorka diety zaleca nie przyjmowanie lekow. Ja nie bralam lekow od poczatku SCD.
      Nagle odstawienie moze wiazac sie z pogorszeniem stanu zdrowia i zwiekszeniem objawow. Jesli zdecydujesz sie nie brac to odstaw stopniowo. Zawsze możesz powtorzyc intro dla pewnosci.
      Jeśli jeszcze nie wdrożyłes jakiego leku to ja bym nie zaczynala. Zobaczysz wtedy czy dieta na Ciebie dziala.
      pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwałości!

  4. ~Leonek pisze:

    A Pani Magdo mam pytanie choruje na WZJG od 6 miesięcy na diecie jestem od dwóch tyg. odstawiłem leki i wszystko było dobrze do czasu kiedy wprowadziłem fasolę szparagową przez trzy dni ja jadłem i na trzeci dzień mega ból w brzuch nie wiem czy to żołądek czy jelito bo nigdy nie miałem bóli brzucha i teraz nie wiem czy to przez diete czy przez fasole.Dodam tylko ze moja dieta opiera sie głównie na mięsie z racji tego ze pracuje za granicą po 12 godz. dziennie i potrzebuje siły w pracy .na sniadanie mieso z kurczaka z marchewką i do picia rosół na luch miesą z cukinią i rosół do picia , obiad mieso z marchewką .Kolacja klopsiki miedzyczasie kompot z gotowanych jabłek i banany. I wychodzi na to ze tak mam jeszcze jesc przez 2 tyg. Szczerze to juz na mieso nie potrafie patrzec ale jak trzeba to trzeba tylko mam obawy czy jedzenie tego miesa nie doprowadzi do kolejnego schorzenia typu dna moczanowa czy jakos tak… Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz … zycze duzo zdrówka i usmiechu na twarzy :)

    • Magdalena pisze:

      Witaj Leonek
      Byc moze ze fasolka nie jest dobrze tolerowana i powoduje gazy. Musi byc bardzo dobrze ugotowana.
      Co z innymi warzywami np dynia czy szpinak? Spróbuj od malych ilosci z burakiem, nie za duzo bo moze przeczyscic.
      Czemu nie jesz jaj i ryb?
      Sprobuj raz dziennie zjesc same warzywa np gotowana cukinie z dynia i dodac wiecej tluszczu np oleju kokosowego, oliwy z oliwek czy masla klarowanego dla zwiększenia kalorycznosci, wtedy powinno potrzymac Cie dluzej.
      Dla urozmaicenia tunczyk z puszki z samej wody lub oliwy, bez dodatkow.
      Pozdrawiam

  5. ~Leonek206@op pisze:

    Pani Magdo zapomnialem napisac o jajkach bo dla mnie są one przekąską kiedy mnie glod lapie jak mam podawac tą oliwę z oliwek do czego jak wszystko gotuję?Dziś po raz pierwszy od 6 miesięcy krew ja jestem oporny na zalecenia ale dietę trzymam bardzo restrykcyjnnie i nic nie zjadam co zakazane nawe sili z przypraw za duzo nie używam.Miód zjadam jedna łyżeczkę na 3 dni.Mam jeszcze olej lniany ale nie wiem kiedy go moge stosowac i jak ?Tak poprostu pic łyżką.Dzis zrobię jogurt Scd moze on cos da… Troszke jestem zszokowany ale trwam dalej w tej diecie i przekonaniu ze sobie pomagam…Tuńczyka moge jeść na 1 etapie ? Od dwóch tyg. siedzę po nocach i gotuję co 3 dni rosół .No trudno moze jestem inny i na mnie nic nie działa dam sobie jeszcze tydzień zobaczymy co będzie… Cukinie widzę że toleruje dobrze dynie tez mam zakupioną ale ciągle mam obawy czy mi nie zaszkodzi… Bardzo dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedź. POZDRAWIAM SERDECZNIE :)

    • Magdalena pisze:

      Jaja jedz z warzywami nawet jesl gotujesz na talerzu dodaj maslo lub oliwe na wszystko. Tluszcz pomaga zregenerować blone sluzowa jelit i zapobiera zaparciom. Dzięki takiemu wdrozeniu tłuszczu Twoje posilki maja wiecej energii. Lniany na zimno tez mozesz polac lyzke po daniu na talerzu.
      Lepiej by bylo gdybys w nocy spal regularnie… Sen i odpoczynek jest bardzo wazny w procesie zdrowienia.
      Jesli masz jakies objawy ktore Cie niepokoja to właśnie mogą być jaja, nie zawsze i nie dla kazdego sa idealne. Jajo na miekko bedzie latwiej strawialne niz gotowane na twardo.
      Z tunczykiem mozesz sprobowac. Najgorsze to sobie obrzydzic jedzenie jedzac ciagle to samo.
      Pisz do mnie na zdrowiejzscd@gmail.com w razie pytan.
      Jesli nie jadles jeszcze jogurtu scd to zaczynaj od b.malej ilosci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>